Medemens als medicijn - 360° Levenskwaliteit
Inhoud
Blijven communiceren met mensen met dementie is belangrijk voor de sociale en mentale gezondheid. Kasper Bormans gebruikt tijdens zijn opleiding dit boek die nieuwe inzichten en vele voorbeelden van hoe je positief en effectief kunt communiceren, zodat de persoon met dementie zich gekend, gerespecteerd en gestimuleerd voelt. Een heldere aanpak en een aanrader voor eenieder die met dementie te maken heeft in het woonzorgcentrum
Hoe kunnen we hen inschakelen als hulpbron? Mensen met dementie lijken onbereikbaar te zijn, maar toch is er hoopvol onderzoek. We kunnen tijd maken voor de ander en de zandloper omkeren. Deze opleiding bevat 52 nieuwe manieren om betekenisvol te blijven communiceren met mensen met dementie.
Dr. Kasper Bormans
DR. KASPER BORMANS (1987) promoveerde op het verhogen van levenskwaliteit bij mensen met dementie (KULeuven). Hij is auteur van het boek ‘Wat Alz?’, bedenker van Het Spel van de Verbeelding en samen met Uitgeverij Lannoo ontwikkelde hij de methodiek en mobiele app MemoryHome. Verbonden aan Universiteit Maastricht en ondersteund door Alzheimer Nederland doet hij nu intergenerationeel onderzoek naar de verbetering van de levenskwaliteit van kinderen en kwetsbare ouderen, meer specifiek naar de rol van verbinding, verbeelding en verwondering in communicatie met mensen met dementie. Voor ‘Wat Alz – Van Oei naar Waw’ bestudeert hij de positieve kenmerken van kinderen om de draaglast van dementie voor de betrokkenen en de samenleving te verlichten.‘De aanpak van Kasper Bormans is erg vernieuwend’ --- Prof. dr. Dirk De Wachter (KULeuven)”
Traject data:
Tijdens deze 5 bijeenkomsten zal Kasper Bormans telkens een specifiek thema aansnijden.
52 manieren refereren naar 52 weken. Er is telkens ook een ondersteunend videofragment die de manier wil verhelderen, verduidelijken, ... aan de groep.
Thema's en data bijeenkomsten:
- Dag 1 - Dinsdag 27 februari 2024: Overzicht (2u)
- Dag 2 - Dinsdag 19 maart 2024: Weerstand (3u)
- Dag 3 - Donderdag 20 juni 2024: E-motion (4,5u)
- Dag 4 - Donderdag 24 oktober 2024: Andersom (4,5u)
- Dag 5 - Dinsdag 18 maart 2025: Afronding en evaluatie (2u)
Doelgroep:
Medewerkers uit het woonzorgcentrum, betrokken bij de zorg voor personen met dementie, medewerkers met affiniteit voor deze themathiek.