Een divers en inclusief organisatiebeleid in de zorgorganisatie - Erkend voor Vlaams Opleidingsverlof en Opleidingscheques

Tickets
Van 0,00 € t/m 817,50 €
Tickets ×
Wachtlijst Inschrijving - divers en inclusief organisatiebeleid
Gratis
Inschrijving meerdaagse vorming - divers en inclusief organisatiebeleid
817,50 € 545.0 EUR

Erkend voor Vlaams Opleidingsverlof en Opleidingschequs

Voor meer informatie verwijzen we jullie graag door naar de opleidingsdatabank van Vlaanderen.

Ontdek meer

Diversiteit & Inclusie 


De diversiteit van de bevolking weerspiegelt zich steeds meer in de ouderenpopulatie. Goed inspelen op deze diversiteit wordt voor elke zorgverlener belangrijk, maar hoe doe je dat en hoe vertalen we dit naar een inclusief organisatiebeleid waar iedereen zich welkom voelt?


Doorheen deze vorming & lerend netwerk traject rond Diversiteit & Inclusie (D&I):


 • Krijg je de basisfundamenten mee rond Diversiteit en Inclusie
 • Krijg je een glashelder inzicht rond de vorming van onbewuste vooroordelen en hoe deze een impact hebben op individuele- en groepsattitudes, gedrag en besluitvormingsprocessen.
 • Leer je hoe je vooroordelen en blinde vlekken kan identificeren bij jezelf en hoe je culturele kennis en interculturele competenties kan opbouwen.
 • We geven je per bouwsteen/thema informatie en duidelijke, hands-on, tips mee die je kan gebruiken om jezelf te empoweren rond het thema. Je kan deze tips ook onmiddellijk inzetten op de werkvloer.
 • Werken we gedurende de looptijd van dit traject samen aan een inclusief en divers beleidscharter.
 • Word je bijgestaan, gecoacht en ondersteund door een inclusie, gender- en diversiteitsexpert waar je steeds bij terecht kan voor al je vragen rond D&I 

Inhoud


Binnen dit lerend netwerk traject werken we samen rond zes D&I bouwstenen en thema’s (6 sessies: 8u30-12.30).

Elke sessie eindigt met een oefening, waarbij elke deelnemer een actiepunt krijgt. Dit actiepunt/huiswerk (1,5u) wordt meegenomen naar de voorziening en daar uitgewerkt en toegepast. Bij het begin van elke sessie is er tijd om vragen te stellen en kunnen jullie tussentijdse ervaringen en bevindingen delen in de groep. Op deze manier is er ruimte om van elkaar te leren.


 1. Diversiteit en cultuur/taal: Wat is diversiteit en inclusie nu precies? Wat is cultuur? Hoe kan je culturele kennis en interculturele competenties opbouwen? Wat is inclusieve communicatie? We dompelen ons samen onder in het thema. Via concrete oefeningen geven we je, duidelijke, hands-on, tips mee die je kan gebruiken om jezelf te empoweren in het werkveld.
 2. Diversiteit in geloofsovertuiging: het levensbeschouwelijke en religieuze landschap is vandaag de dag behoorlijk divers. Op welke manier kunnen we gestalte geven aan een cultuur sensitieve zorg die de superdiversiteit binnen onze samenleving reflecteert: goede praktijkvoorbeelden.
 3. Diversiteit in gender (m, v, x): Je krijgt de nodige basisinformatie mee rond gender. We reiken je aan de hand van actuele praktijkvoorbeelden en casussen uit het werkveld de nodige kennis, inspiratie en handvatten aan om genderbewust te handelen en je kan onmiddellijk zelf met de tips & tricks aan de slag.
 4. Diversiteit in medewerkersbeleid: Vorming en interactieve workshop rond onbewuste vooroordelen. Je krijgt inzicht in je eigen culturele bril en je leert je eigen blinde vlekken te spotten. We geven vervolgens mee op welke manier je weerstand kan bieden tegen stereotypen en vooroordelen en hoe we een podium kunnen creëren voor meerstemmigheid en meer verbinding.
 5. Interactieve workshop: Samenvattend diversiteit en inclusie charter ontwikkelen voor de sector ouderenzorg: Dit vormt het slotstuk van dit traject. In deze workshop bouwen we samen aan een divers en inclusief beleidscharter voor de sector ouderenzorg, zodat iedereen zich welkom kan voelen. Hiervoor gebruiken we samen de verstrekte informatie, oefeningen en de praktijkervaring die jullie hebben opgedaan.
 6. Nazorgsessie: Als jouw D & I partner zijn we 24/7 bereikbaar om je vragen te beantwoorden, we voorzien ook een gratis nazorgsessie -met actiepunt- binnen het traject en blijven steeds ter beschikking voor verdere opvolging als externe partner/stakeholder


Werkvorm: interactie, kritisch en educatief

We geven aan de hand van deze sessies de noodzakelijke theorie en informatie mee rond de basisfundamenten van D&I, geïllustreerd met tal van goede praktijkvoorbeelden uit het werkveld

 • Voldoende ruimte voor vraagstelling
 • Er worden tips en tricks en concrete handvaten aangereikt die onmiddellijk op de werkvloer kunnen worden ingezet
 • Interactieve vorming en workshop met supervisiemomenten, voorbeeldcases en tussentijdse oefeningen en huiswerk, inclusief ondersteuning en supervisie van de trainer


Data traject


 • donderdag 21/03/2024
 • donderdag 23/05/2024
 • donderdag 3/10/2024
 • donderdag 5/12/2024
 • Sessie 5, met de groep te bepalen
 • Terugkommoment 2025 met de groep te bepalen
Datum & Tijd
donderdag maart 21, 2024
Start - 08:30 (Europe/Brussels)
donderdag februari 20, 2025
Einde - 12:30 (Europe/Brussels)
Locatie

Zorg Educatie Centrum

Zevenkerken 4
8200 Sint-Andries Brugge
België
+32 50 74 56 22
info@zorgeducatiecentrum.be
Krijg de routebeschrijving
Organisator

Zorg Educatie Centrum

+32 50 74 56 22
info@zorgeducatiecentrum.be
DELEN

Zoek uit wat mensen zien en zeggen over dit evenement, en neem deel aan de conversatie.