Belevingsgericht contact en humor bij personen met dementie

Tickets
Tickets ×
Inschrijving
Gratis
Volzet
Wachtlijst inschrijving
Gratis
Omschrijving:

Bij mensen met dementie is onze lichaamstaal dé sleutel tot een belevingsgericht contact. Zij voelen soms hun lichaam niet meer of zijn net heel gevoelig op bepaalde lichaamsdelen. Hoe en waar raken we hen best respectvol aan? Hoe kunnen we beter afstemmen en toenaderen? Welke invloed heeft onze stem? Hoe ga je om met humor en wat deel je met je collega’s? Hoe kunnen we bewust zorg meer toedienen vanuit de beweging en minder vanuit de gedachte? Elk gedrag heeft betekenis. Binnen stappen in de wereld van de zorgvrager kan ons zelfs tijd besparen.

Doel:

Aanleren van basis aanrakingstechnieken geïnspireerd door basale stimulatie (Andreas Fröhlich). Authentieke en non-verbale communicatie met de zorgvrager stimuleren door extra aandacht te geven aan lichaamstaal, tastzin en stem. Zich meer bewust worden van welke positieve invloed humor kan hebben op zorgvrager en zorggever. Versterking van eigen belevingsgerichte grondhouding tijdens de zorgbenadering via respectvol en speelser contact met de bewoner/patiënt. Observatie van humor en aanraking bespreekbaar maken op teamoverleg. In deze vorming laten we ons inspireren vanuit de ervaringsgerichte kennis van een referentiepersoon dementie met een passie voor gentle clowning. We krijgen zicht op wie deze tedere contactmakers zijn en hoe zij werken. Wat kunnen wij van hen leren om de kwaliteit van de zorgbenadering te verhogen? Dit is geen opleiding tot clown maar wel een leuke vorming waar je vanuit de grondhouding van een contactclown met een andere bril leert kijken, voelen en luisteren. We leggen tevens als zorggever en als team de link met de praktijk. Je gaat naar huis met heel wat bruikbare tips om zonder rode neus deugddoend contact te maken.

Inhoud:

VOORMIDDAG:

Humor kan veel betekenen in de communicatie met mensen met dementie. Het kan zorgvrager en zorggever dichter bij elkaar brengen waardoor communiceren makkelijker wordt. De gevoelens en emoties blijven bijzonder levendig. Zonder de ‘filter’ van het verstand worden deze mensen gevoeliger voor wat ‘in de lucht hangt’, voor de humor van mensen met wie ze praten, voor de sfeer in huis. Lachende gezichten om je heen zien maakt mensen rustig en gelukkig. Horen lachen is ook een vorm van communicatie. De kleine vreugdes van alledag bieden kansen om blij te zijn. En met humor kun je tal van moeilijke situaties ontmijnen en overwinnen. 

NAMIDDAG: 

Personen met dementie voelen soms hun lichaam niet meer of zijn net heel gevoelig op bepaalde lichaamsdelen. Hoe en waar raken we hen best respectvol aan? Hoe kunnen we beter afstemmen en toenaderen? Welke invloed heeft onze stem? Hoe kunnen we zorg meer toedienen vanuit de beweging en minder vanuit de gedachte?

Doelgroep:
  • Toegankelijk voor de instellingen van het PC 330.20 met maximaal een Bachelor diploma.

Zorgkundigen, verpleegkundigen, kinesitherapeuten, ergotherapeuten, animatoren en logistieke hulpen uit woonzorgcentra. Algemeen dient u als woonzorgcentrum rekening te houden met de maximale diplomavereisten van FebiDiplomavereisten FeBi:

Het Fonds ondersteunt de medewerkers van een instelling die behoren tot de risicogroepen. Dat zijn werknemers met maximaal een bachelor-diploma (vb. poetsmedewerker, keukenhulp, verpleegkundige, keukenhulp, ergotherapeut, …). Personeelsleden met een masterdiploma kunnen deelnemen indien ze voldoen aan één van de onderstaande criteria: ouder zijn dan 50 jaar of minder dan één jaar in dienst zijn en werkzoekend waren op het moment van indiensttreding of een verminderde arbeidsgeschiktheid.

Docent:

Geert Baetens  

Verrekening van de catering onkosten

Na de opleiding zal een verrekening volgen aan elk woonzorgcentrum voor de kosten voor de huur van de vergaderaccommodatie in de gast locatie (woonzorgcentrum), alsook voor de middagmaaltijd en water/koffie tijdens de lesdag.

 


 

Datum & Tijd
dinsdag april 23, 2024
09:00 17:00 (Europe/Brussels)
Locatie

Avondrust

de Manlaan 50 c
8490 Jabbeke
België
+32 50 39 56 66
bruno.vandemoortel@wznspirit.be
Krijg de routebeschrijving
Organisator

Avondrust

+32 50 39 56 66
bruno.vandemoortel@wznspirit.be
DELEN

Zoek uit wat mensen zien en zeggen over dit evenement, en neem deel aan de conversatie.