Maaltijdzorg in de zorgvoorziening
- Welkom & introductie.
- Kennismaking
- Doelstellingen van de studiedag.
- Korte bevraging: wat leeft er rond maaltijdzorg?
- Het belang van maaltijdzorg.
- Fysieke, psychosociale en ethische aspecten van voeding.
- Respectvolle ondersteuning bij maaltijden.
- Inrichting van de ruimte, sfeer, tafeldekking.
- Herkennen van problemen.
- Signalen van slikproblemen: hoesten, kokhalzen, stemverandering, weigeren van eten
- Signalen van kauwproblemen: traag eten, voedsel in de mond houden, vermoeidheid.
- Onderscheid tussen slik- en kauwproblemen.
- Mondzorg en observatie.
- Praktische hulpmiddelen & aangepaste voeding.
- Hulpmiddelen: neusbeker, rietjes, aangepaste bestekken.
- IDDSI-consistenties: uitleg en demo.
- Hoe voeding aantrekkelijk presenteren (visueel en smaakvol).
- Voorbeelden van gemalen en geblixte voeding.
- Reflectie & implementatie.
- Wat neem je mee naar je voorziening?
- Hoe breng je dit over naar collega’s?
- Tips voor teamoverleg en sensibilisering.